24 September 2021 Login
     Zoek
EK Korte Baan definitief naar Eindhoven
EK Korte Baan definitief naar Eindhoven
Wednesday, June 30, 2010

(Bron: KNZB/Zwemkroniek)

De Koninklijke Nederlandse Zwembond heeft vandaag een definitieve toezegging ontvangen van de Europese Zwembond (LEN) over de organisatie van de EK Korte Baan. Het zwemevenement zal van 25 tot en met 28 november plaatsvinden in het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion te Eindhoven. Lange tijd was er onduidelijkheid over het doorgaan van het evenement. Eind vorig jaar bood de KNZB al aan het korte baantoernooi te willen organiseren, maar de LEN wilde niet toehappen. De KNZB heeft in o.a. energievoorziener E.ON een sponsor die niet matcht met EDF (Frans energiebedrijf, de sponsor van de LEN).

Afgelopen weekeind in Parijs antwoordde LEN-voorzitter Nory Kruchten desgevraagd dat deze week de definitieve beslissing zou vallen over de plaats en organisatie van de EK korte baan in november. De besluitvorming had al zo veel vertraging opgenomen, dat de kans op wederom een loze belofte nog steeds groot was.

De KNZB is erg blij met de uiteindelijke toekenning van het evenement. "Het zal hard werken zijn aangezien het toernooi al in november plaats vindt, maar met de ervaring van de organisatie van de jaarlijkse Swimcup en de EK zwemmen in 2008 heb ik er het volste vertrouwen in dat we een prachtig EK gaan neerzetten, aldus Erik van Heijningen, voorzitter van de KNZB."

Ook de nieuwe wethouder Sport van Eindhoven Joost Helms en Eiffel Swimmers NZE-voorzitter Jan Zweekhorst zijn verheugd met de komst van het evenement. "We verwachten dat de EK Korte Baan een druk bezochte wedstrijd gaat worden met een groot internationaal deelnemersveld. Het toernooi is vanwege de snelheid en dynamiek een lust voor het publiek om te zien”, zo zegt Zweekhorst."

Vorig jaar was de Nederlandse zwemploeg met 10 gouden medailles zeer succesvol op de EK korte baan in Istanbul. Inge Dekker en Hinkelien Schreuder waren individueel en in estafettes elk goed voor vijf keer goud. Zij kunnen hun titels voor eigen publiek verdedigen.

De Swimcup Eindhoven zal dit jaar plaats maken voor de EK Korte Baan. De organisatie zal daarom grotendeels in handen zijn van het Nationaal Zweminstituut Eindhoven (NZE), waar tal van Nederlandse zwemtoppers. Paul van den Heuvel is aangesteld als toernooidirecteur. Hij is adjunct-directeur van de KNZB en was intensief betrokken bij de EK in 2008.

De Gemeente Eindhoven, Provincie Noord-Brabant en VWS maken zich sterk voor de EK zwemmen in eigen land. Ook kan de EK Korte Baan rekenen op steun van de zwemsponsoren E.ON (KNZB/ NZA) en Eiffel (NZE).

Na de EK zwemmen in 2008, de WK zwemmen gehandicapten 2010 en het EK waterpolo in 2012 staat er wederom een topevenement op de Eindhovense agenda.

Na de EK kb (25 t/m 28 november) volgen nog de NK kb (3,4 en 5 december) en de WK kb in Dubai (15 t/m 19 december).


Geplaatst op Wednesday, June 30, 2010 (Naar het archief op Friday, July 30, 2010)
Geplaatst door Bastiaan Tamminga (webmaster)
Return

Syndicate  Print